top of page

Att bli pensionär

DCIM100MEDIADJI_0092.JPG

Artist Mikael Avatar på stranden


Två gånger har jag hittills blivit pensionär.

Första gången efter Paralympics 1996. Jag hade inte förmågan att ladda om. Träna 4 år till för OS.

Den dagen då jag förstod att jag är klar med idrotten. Det var när jag tränade mage i Bollnäs och började räkna ut hur många gånger kommer jag se den där fläcken på väggen innan nästa Paralympics.

Det var då 3.5 år kvar till Sydney 2000. Jag visste det kommer aldrig fungera. Jag har inte passionen kvar.

Jag måste hitta på något annat. Jag hade vikt mitt liv åt friidrotten och nu skulle mina vingar ta mig någon annan stans.

Andra gången jag blev pensionär var när jag flytta till Thailand 2009.

Lämna allt föreläsande och coaching verksamhet i Sverige. Det händer att jag föreläser och coachar fortfarande. Men inte heltid och snurra omkring på olika hotell.

På slutet tog jag med mig saker till hotellet för att personifiera rummet. Egen kudde hemifrån, fotografier och egen konst. Det var på slutet. Trött på hotell rum. Resor…. Och allt som innebar förflyttning…

Kunder börja komma till mig, men kroppen var slut… jag lämna Sverige och pulsen började slå fortare i  kroppen.

Fri dansande på stranden med klar blå himmel… wow… borde gjort detta 2000 när jag var i Thailand först gången med då inte redo för livet här…

Pensionär för mig innebär att du lämnar något bakom dig som uppslukat din tid. Något som tagit större delen av veckan att manifestera. Oftast get inkomster, mat, tak över huvudet..

Det som skrämmer människor mest med pensionering är tiden som blir oändlig att göra något nytt med.

I Thailand ser jag många kämpa med tiden som bara är för mycket. Människor mellan 40 år och upp till 60 år med mycket tid. Har en tendens till stress. Måste göra något kan inte bara sitta och gå lite på stranden.

Människor över 60 år har en helt annan inställning. Det är ok att bli pensionerad efter 60 år och jag märker att hela deras kroppsspråk är annorlunda än de som är runt 50 år….

I början med min oändliga tid i Thailand påpekade många med avund mitt agerande. Jag behövde inte starta något nytt. Konsten var redan på plats. Det ända jag gjort är att utveckla den med all nya fria tid jag fått.

Detta är text nummer 3 i Artist Mikael Avatar serier som utkommer varje lördag eller söndag cirka 15.00 Thai tid och 10.00 europeisk tid.

den 14 augusti 2016

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page